Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου (Θέμα: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ) (24.10.2017)


Σήμερα, 24-10-2017, τα τμήματα Β3, Β4 του 5ου Γυμνασίου Σερρών επισκέφθηκαν τον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου  συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Ποροίων « Αν τη γη αγαπάς, προσοχή σ΄ότι πετάς» Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας Β τάξης και των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας με υπεύθυνη την Κ. Ναυροζίδου Μαρία ( φυσικός). Στην υλοποίηση της δραστηριότητας βοήθησαν οι συνοδοί καθηγητές κ. Ασλάνογλου Δημήτριος ( φυσικός) και κ. Αθανασιάδης Αθανάσιος ( μαθηματικός)

Δραστηριότητες στους χώρους του 5ου Γυμνασίου Σερρών:

Θεωρητική προσέγγιση του προγράμματος.

Παρουσίαση με τίτλο « Αν τη γη αγαπάς, προσοχή σ ότι πετάς» από υπεύθυνο του ΚΠΕ Ποροίων ( πολιτικό μηχανικό) για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων¨, εμπλουτισμένη με σκίτσα, δίνοντας έμφαση στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος με επαναχρησιμοποίηση, μείωση του όγκου των απορριμμάτων και ανακύκλωση για ανάκτηση των υλικών και επομένως εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.
o    Παιχνίδι ρόλων για τη διατύπωση απόψεων – θέσεων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δραστηριότητες στο πεδίο:

Μελέτη στον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου του τρόπου απόθεσης των απορριμμάτων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Έρευνα και συνέντευξη από ειδικούς στον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, σχετικά με την αποκομιδή των σκουπιδιών και τις δυνατότητες ανακύκλωσης των απορριμμάτων.

Ενημέρωση από εκπροσώπους του ΦΟΣΔΑ Σερρών για τις τεχνικές λεπτομέρειες κατασκευής του «ΚΥΤΤΆΡΟΥ» του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ καθώς και τις υποστηρικτικές δομές για την ανακύκλωση των σταλαγμάτων του «κυττάρου», το βιοαέριο που εκλύεται από τη σήψη των απορριμμάτων και τη δυνατότητα εκμετάλλευσής του μελλοντικά για παραγωγή ενέργειας και για τις εργασίες κατασκευής του εργοστασίου ανακύκλωσης των υλικών.

Φωτογραφική αποτύπωση του ΧΥΤΑ.

Οι μαθητές έμειναν ενθουσιασμένοι και αρκετά προβληματισμένοι με διάθεση να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά ενημερώνοντας τους συμμαθητές τους και όχι μόνον.
    Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους του ΦΟΣΔΑ Σερρών, τους υπευθύνους του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου για την υποδοχή και την αναλυτική ενημέρωση των μαθητών μας καθώς και τους υπευθύνους του ΚΠΕ Ποροίων για την πολύ ωραία εμπειρία που χάρισαν στους μαθητές μας αποδεχόμενοι το αίτημά μας για συμμετοχή στο πρόγραμμά τους «Αν τη γη αγαπάς, προσοχή σ΄ότι πετάς».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου